Oameni care mă inspiră

waldorf-astoria-169387_960_720

În urmă cu vreo 15 ani, un fost client de la bancă tocmai venise din China, unde fusese în delegație cca. 2 săptămâni și ne povestea cum, în timpul șederii lui, a văzut cum în fața hotelului s-a ridicat, pur și simplu, un bloc. În 2 săptămâni.

Ulterior, după ce am văzut la TV un documentar fascinant, mi-am amintit de povestea blocului ridicat în timp record. Am căutat pe net și am găsit câteva articole și detalii interesante despre Clădirile_”instant”_din_China și o filmare time-lapse fascinantă, în care puteți vedea Cum_se_construiește_un_zgârie-nori_de_30_etaje_in_15_zile.

Iată ce m-a fascinat din tot ce am aflat:

Punctul de cotitură în domeniul construcțiilor din China a fost cutremurul devastator din provincia Sichuan (2008), care s-a soldat cu peste 87.000 victime. Oamenii au murit striviți de clădiri construite în mod tradițional, din beton și cărămizi.

Omul care a avut o viziune extraordinară legată de construcția clădirilor (Zhang Yue, fondatorul și CEO-ul companiei Broad Sustainable Building – BSB) a aplicat principiile ecologiei într-un domeniu care generează peste un sfert din deșeurile totale ale omenirii. La nivel european, spre exemplu, deșeurile din construcții au un nivel de peste 35% din total deșeuri, potrivit statisticilor_EUROSTAT.

Zhang Yue a inovat sectorul construcțiilor prin clădirile din oțel și panouri prefabricate, ale căror componente sunt realizate integral în fabrică, astfel încât la locul șantierului sunt doar asamblate și îmbinate într-un mod asemănător pieselor Lego. Acest proces duce la reducerea deșeurilor rezultate din construcții, de la 15% (în cazul șantierelor tradiționale) la 1% (noua metodă).

Mai mult, prin noua tehnologie, compania sa realizează clădiri sustenabile din punct de vedere al mediului, care au un cost de fabricație cu 50% mai redus decât clădirile construite tradițional și se realizează într-un timp de 10 ori mai scurt.

Clădirile sunt proiectate să reziste la cutremure de magnitudine 9 Richter, fiind de 5 ori mai rezistente decât clădirile construite tradițional, de 5 ori mai eficiente energetic și au un sistem de purificare a aerului bazat pe 3 sisteme de filtrare, care asigură un aer de 20 de ori mai pur în interiorul clădirii decât cel de afară.

Ca un amănunt, omul a devenit unul din cei mai bogați cetățeni ai lumii, cu o avere de peste 1 Miliard Dolari, potrivit Forbes. Asta în timp ce alții l-au considerat ”nebun”. 🙂

”People say I m crazy, but that does not surprise me; they said that when I started making air conditioners too.” (Zhang Yue)

” Oamenii spun că sunt nebun, dar asta nu mă surprinde; la fel au spus și atunci când am început să produc aparate de aer condiționat.” (Zhang Yue)

Precizare: am revenit la acest articol după mai bine de 3 ani, pentru că este la fel de actual, iar în contextul nevoilor actuale ale României, al unei surse de finanțare de care ar trebui să profităm la maximum (PNRR) și al efectelor tot mai vizibile ale mediului afectat de intervenția omului, oamenii vizionari, care ne pot inspira și ajuta, merită toată atenția noastră.

Foto

Lasă un comentariu